Chcete vytvořit vlastní stránky na CMS Joomla a máte jen povšechné, nebo žádné znalosti znalosti o tvorbě webů? I tak to není až zase tak velký problém. Na vytvoření stránek byste měli vystačit se znalostmi práce s textovým editorem (MS Office, Open Office,...): psaní a formátování textu, vkládání obrázků a vytváření odkazů.


Najděte si pro začátek vhodný freeserver (např. www.endora.cz), kde budete stránky vytvářet. Ušetříte si případné patálie s provozem WAMP, XAMPP, Bitnami,... prostředí na vlastním PC. Zároveň si zvyknete na správu stránek na skutečném webu. Navíc některé webhostingy nabízejí automatickou instalaci CMS Joomla a pak vám odpadnou i další starosti se zakládáním databází, instalací a nastavováním Joomly.

Pokud si necháte Joomlu nainstalovat včetně ukázkových dat, může vám to při prvním zkoumání fungování administrace hodně pomoci. Zvlášť zatvrzelí odpůrci pročítání návodů a příruček toto ocení. Metoda pokus - omyl, je také jednou z možností učení, ale je dobré mít po ruce nějakou nápovědu. Můžete použít tu kontextovou, přímo v administraci nebo si opatřete příručku Joomla! - Podrobný průvodce tvorbou a správou webů, kde se dozvíte základní postupy vytváření stránek v Joomle.

Tvorba složitějších stránek pak předpokládá alespoň základní znalosti webových technologií, formátování textu a úpravy obrázků. Hodit se vám bude také Dokumentace k Joomle.
Také můžete mít požadavky na funkce, které Joomla samotná v základu nezvládne, budete tedy potřebovat rozšíření. Návody, dokumentaci a řešení případných problémů najdete téměř vždy na stránkách daného rozšíření. Výbornou pomůckou vám může být i Rozcestník joomlaře, ve kterém najdete ohromné množství nástrojů, které se vám mohou hodit. Neocenitelným pomocníkem vám bude i vyhledávač Google. Bohužel, většina informací o CMS Joomla na internetu je v angličtině. Případné neznalost angličtiny (či jiného jazyka) vás nemusí děsit, využijte například translate.google.cz.

Jednodušeji to snad už nepůjde, vyzkoušejte.